Cinema Pirandello

Van 24-27 augustus 2017 zal het festival Cinema Pirandello plaatsvinden in Eindhoven.

Gedurende 4 dagen zullen films vertoond worden die gebaseerd zijn op het werk van de schrijver Luigi Pirandello (1867-1936). Aanleiding is dat overal in de wereld herdacht wordt dat hij 150 jaar geleden is geboren.

Pirandello heeft het ontstaan van de filmkunst rond 1900 van dichtbij meegemaakt en heeft er ook zelf een bijdrage aan geleverd met kritische artikelen aan de ene kant, en het schrijven van filmscenario’s aan de andere kant. Zijn invloed is zeer groot geweest en zo zijn er vanaf 1915 tot heden –los van de vele tv-fims- meer dan 60 films verschenen die hun inspiratie gevonden hebben in zijn romans, zijn novellen en zijn toneelwerk.

In samenwerking met het Natlab heeft de stichting Luigi Pirandello een programma samengesteld waarin plaats is voor films die gemaakt zijn in de periode 1925 (stomme film) tot heden. In de voorlopige selectie zijn films opgenomen als Enrico IV, La Balia, Tu ridi, Cinci, Il fu Mattia Pascal, Va Savoir, L’Attesa (The wait). De laatste film is het debuut van de jonge Piero Messina, regieassistent van Paolo Sorrentino in de film La grande Bellezza.

Heel bijzonder is de aanwezigheid van Giovanna Taviani tijdens het festival. Zij heeft als 14-jarige onbedoeld een belangrijke rol gespeeld in de inmiddels klassieke film Kaos en zal met het publiek in gesprek gaan over haar ervaringen toen (1984) en de betekenis ervan in haar verdere leven en carrière. Zij heeft ondertussen ook volop haar weg gevonden in de filmwereld en van haar zal in de Nederlandse première gaan de documentaire Fughe e Approdi. Hierin wordt de kijker langs de Eolische eilanden gevoerd, die stuk voor stuk een belangrijke rol hebben gespeeld in de Italiaanse –lees Siciliaanse- filmgeschiedenis en passeren beroemde films van grote cineasten: Roberto Rossellini (Stromboli, terra di Dio), Michelangelo Antonioni (L’Avventura), de gebroeders Taviani (Kaos), Dieterle (Vulcano), Troisi (Il postino) e Nanni Moretti (Caro Diario).

Matera – Basilicata

www.sassisuite.it

Wij zijn vorig jaar in het wonderlijk mooie Matera geweest en ons hotel was werkelijk een plaatje. Letterlijk zelfs, want overal op internet zie je foto’s van Matera waarop ons terras van toen te zien is!

We zaten middenin Sasso Barisano, één van de twee ‘sassiwijken’ van Matera. Niet al te ver van ons hotel vandaan was een drukbezocht uitkijkpunt (Belvedere Luigi Guericchio) met als gevolg dat wij ook vast minstens honderd keer op de foto staan bij andere mensen die foto’s maakten toen wij op ons terras een vino dronken!


Het terras van ons hotel vind je halverwege aan de linkerkant op de foto (boven de arcadeboog).

Matera is sprookjesachtig mooi (ook ’s avonds! Ga dan vooral ook naar Belvedere Piazzetta Pascoli) en heeft een indrukwekkende historie. Als je een auto hebt, vergeet dan vooral niet om naar het Belvedere di Murgia Timone te rijden, net buiten Matera in de richting van Laterza. Van daaruit heb je een prachtig uitzicht op de hele stad Matera, inclusief de grotwoningen onderaan de stad, die sinds de jaren 50 van de vorige eeuw verlaten zijn, en de ruige natuur om Matera heen. Je kunt vanuit het Belvedere ook mooie wandelingen maken, een stukje naar beneden, waar zich nog grotten bevinden die 7000 jaar geleden al bewoond werden.

Een prachtig locatie in een geweldig mooie stad!

‘Ons’ terras linksonder op de foto.

Buone vacanze, con o senza compiti?

In Europa gli studenti italiani sono quelli che trascorreranno più tempo lontani dalle aule in occasione delle ferie estive. Si tratta di ben 13 settimane da inizio giugno a settembre, una delle pause più lunghe assieme a Spagna, Cipro, Malta, Grecia e Portogallo. Invece in Olanda e in Germania le vacanze dureranno solo sei settimane, mentre in Francia le settimane di pausa sono nove, distribuite fra il 4 luglio e i primi di settembre, e anche in Finlandia e Svezia non sono più di dieci.

Il vero problema però è se gli studenti si ricorderanno dopo una pausa tanto lunga quello che hanno imparato durante l’anno, visto che non vogliono più fare i compiti estivi, proprio come in Olanda. Lo scorso anno fece scalpore un papà di Varese che postò su Facebook la lettera con cui annunciava ai professori del figlio che questo non avrebbe fatto i compiti per le vacanze estive, ma invece seguito lezioni di vita:
Varese compiti estivi lettera papa

Una posizione che ha scatenato polemiche e alimentato il gruppo di mamme “Basta compiti!”, il quale ha già raccolto più di 24mila sottoscrizioni. Ma anche i maestri sembrano pensarla nello stesso modo, visto che gli studenti italiani fanno più compiti di molti coetanei. Otto ore in media alla settimana, ovvero il triplo dei coreani e almeno tre ore più della media nei Paesi dell’Unione europea:
Compiti per le vacanze da maestro dico: ‘Basta ragazzi, fate esperienze di vita!

Panzanella

“Panzanella” è il nome toscano di una pietanza rustica estiva, un piatto povero di derivazione contadina che è molto semplice da preparare e che non deve essere cotto. Perfetto per rinfrescarsi nelle caldissime giornate estive.

Ingredienti per 4 persone

  • 2 pomodori ramati maturi
  • 400 gr pane raffermo
  • 1 cetriolo
  • 1 gambo di sedano
  • 1 grossa cipolla rossa
  • 3 cucchiai di aceto di vino rosso
  • qualche foglia di menta o basilico
  • sale, pepe, olio extra vergine di oliva q.b.

Procedimento 

Sbucciare e tagliare la cipolla a fettine, lasciare in ammollo in acqua e aceto per almeno 2 ore.
Scolare le cipolle e tenere da parte l’acqua con aceto.
Sbucciare il cetriolo e tagliarlo a rondelle.
Pulire il gambo di sedano e tagliarlo a pezzettini.
Mondare, togliere i semi e tagliare il pomodoro.
Tagliare via la crosta dal pane, inzuppare le fette nell’acqua con aceto, per poi strizzarle spezzettandole grossolanamente.
Mettere il pane strizzato in un’insalatiera grande, aggiungere le cipolle scolate, il cetriolo e il pomodoro, le foglie di menta o basilico.
Amalgamare delicatamente con un cucchiaio ed aggiungere olio, sale e altro aceto (se vi piace).
Lasciare in frigorifero per almeno un’ora.
La panzanella è pronta e può essere consumata entro due giorni.