Een typisch toetje om met lepel te eten van Piëmontese afkomst, om precies te zijn uit de Langhe, dat zich erg goed leent om te serveren als afsluiting van een uitgebreid diner op een feestelijk gedekte tafel.
Ingrediënten (voor 12 personen):
- 100 gram bitterkoekjes (amaretti)
- 50 gram bitter cacao
- 160 gram eierdooiers
- 700 ml melk
- 150 gram suiker
- 10 ml donkere rum
Voor de karamel:
- 150 gram suiker
- genoeg water
Bereiding:
Smelt de suiker met weinig water, verhit tot het een donkerbruine kleur heeft. Giet de karamel in de vormpjes.
Verkruimel de bitterkoekjes en meng met het cacaopoeder.
Klop de eierdooiers samen met de suiker met de hand op kamertemperatuur tot een luchtige massa.
Verhit de melk in een pannetje tot 95 graden Celsius.
Verwarm de oven voor tot 140º C.
Voeg het cacao- en bitterkoekjesmengsel met de rum toe aan de eierdooiers en homogeniseer het. Voeg de melk heel rustig toe terwijl je het mengsel blijft kloppen, giet het daarna in de vormpjes.
Kook ze au-bain-marie in de oven 34-40 minuten. Koel daarna in de koelkast.
Let op, het water mag niet koken. Ze zijn klaar wanneer ze loskomen van de vormpjes.