Pasta alla Norma

(Voor 4 personen)

Dit is een onnavolgbaar typisch Siciliaans gerecht te bereiden met eenvoudige ingrediënten: verse tomaten, gebakken aubergines, verse blaadjes basilicum en geraspte gezouten ricotta om toe te voegen na het koken. De oorsprong van de Pasta alla Norma is te vinden in de stad Catania. Deze specialiteit werd gerealiseerd als eerbewijs aan Norma, de beroemde opera van de componist Vincenzo Bellini.

Ingrediënten:

  • 400 gram pasta
  • 800 gram San Marzano tomaten
  • 3 langwerpige aubergines
  • 2 teentjes knoflook
  • 100 gram gezouten ricotta
  • verse basilicum
  • olijfolie extra vergine
  • zonnebloemolie om mee te bakken
  • zout en peper

Bereiding:

Was de aubergines en snijd de boven- en onderkant eraf zonder de aubergines te schillen. Snijd ze in schijfjes en leg ze in een kom. Bestrooi elke laag met zout. Leg ze op een bord met een gewicht er op en laat ze zo een uur staan, zodat het bittere water uit de aubergines weg kan lopen.

Schil de tomaten nadat je ze enkele seconden in kokend water hebt gelegd. Haal de pitjes er uit en snijd ze daarna in stukjes. Verwarm een paar lepels olijfolie in een pan en laat twee teentjes geplette knoflook in de pan verkleuren. Doe de tomaten erbij en voeg wat verse blaasjes basilicum toe. Laat dit alles op een middelhoog vuur een tiental minuten koken. Daarna zout en peper naar smaak toevoegen.

Neem de schijfjes aubergine van het bord en spoel het zout er met water goed af. Vervolgens maak je ze grondig droog. Als de schijfjes te groot zijn, maak er dan kleinere stukjes van.

Verwarm een royale hoeveelheid zonnebloemolie in een koekenpan.

Terwijl de pasta kookt, bak je de aubergines tot ze een mooie goudgele kleur hebben gekregen. Giet ze af op absorberend papier. Haal de twee teentjes knoflook en de blaadjes basilicum uit de pan met de saus. Giet de pasta al dente af en doe deze in de koekenpan met de tomaten.

Bestrooi het geheel met de helft van de geraspte ricotta en meng het geheel goed.

Serveer op borden met de gebakken aubergines, strooi er de rest van de geraspte ricotta over en leg er enkele blaadjes basilicum op.

Giardino dei Tarocchi

Het beeldenpark Giardino dei Tarocchi (http://ilgiardinodeitarocchi.it/), gelegen bij Capalbio, dicht bij het dorp Pescia Fiorentina ten zuiden van Grosseto in Toscane, is een ontwerp van de beeldhouwster Niki de Saint Phalle (1930–2002). Samen met haar echtgenoot, de beeldhouwer Jean Tinguely, werkte ze vanaf 1979 ruim vijftien jaar aan de uitvoering.

De belangrijkste inspiratie voor de aanleg van het park kwam van de organische architectuur van het in Barcelona gelegen  Park Guëll van architect Antoni Gaudí. De Tarok-tuin van De Saint Phalle ligt dan ook als het ware organisch ingebed tussen de omringende Toscaanse heuvels. Zoals de naam al zegt, is dit beeldenpark gebaseerd op de zogeheten Grote Arcana, de 22 occulte kaarten van het Tarok- of Tarot-spel.

De 22 beelden, waarvan sommige bijna 22 meter hoog zijn, zijn gemaakt van gietbeton, met de hand verstevigd met vlechtijzer van verschillende diktes. De uiterlijke vorm is met spuitbeton aangebracht en door plaatselijke kunstenaars afgewerkt met veelkleurig keramiek, mozaïek en kostbaar glas. Een muur van tufsteen omgeeft het park. Architect Mario Botta ontwierp de ingang in de vorm van een boog.

Met de verwerkelijking van haar fantasietuin ging voor de beeldhouwster Niki De Saint Phalle een levenswens in vervulling. Na de dood van de kunstenares is het beeldenpark opgegaan in een privé-stichting, de Fondazione Il Giardino dei Tarocchi. Het park is in de zomermaanden opengesteld voor publiek.

Vittoriale degli italiani a Gardone

Aan de westoever van het Gardameer bevindt zich het dorpje Gardone. In 1921 koos Gabriele d’Annunzio (1863-1938) dit als zijn toevluchtsoord en maakte Gardone daarmee beroemd. Deze excentrieke en tegelijkertijd geniale dichter/kunstenaar, die op het politiek vlak omstreden was, bouwde hier een monument voor zichzelf: de Vittoriale degli italiani. D’Annunzio leidde een tot de verbeelding sprekend dynamisch leven en legde op het gebied van meubels en vrouwen een niet te stuiten verzameling aan de dag. Voor zijn vaderland Italië stortte hij zich in het oorlogsavontuur (de eerste wereldoorlog). Legendarisch is zijn vlucht in 1918 per dubbeldekker boven Wenen, waar hij pamfletten uitstrooide. In hetzelfde jaar trok hij ten strijde in een torpedoboot om de Oostenrijkse haven Buccari bij Fuime (nu Rijeka) onveilig te maken. Deze boot is, naast andere curiosa, te zien in het huidige museum. Buiten staat de boeg van het slagschip ‘Puglia’, waarmee commandant d’Annunzio deelnam aan de strijd om Dalmatië. Binnen in de villa vind je enorm veel antieke kostbaarheden, al dan niet met een volgens hem symbolische betekenis. Een bijzonder wereld, zeker een bezoek waard.

Tanti saluti,
Natascha



La settimana del Cinema Italiano arriva a Eindhoven

Fare cinema” è una nuova iniziativa del Ministero degli Affari Esteri e della Cooperazione Internazionale e del Ministero dei Beni e delle Attività culturali volta a promuovere la produzione cinematografica italiana all’estero, attraverso la rete diplomatico-consolare e gli Istituti Italiani di Cultura.

Nei Paesi Bassi l’Istituto Italiano di Cultura di Amsterdam – tramite la proiezione di filmitaliani classici e contemporanei – dedica la prima edizione ai molteplici “mestieri del cinema” con l’obiettivo di presentare i processi sottostanti alla produzione di un film proponendo incontri e masterclass con attori, registi, sceneggiatori, direttori di fotografia, montatori e produttori sia italiani che olandesi.

L’evento è organizzato in collaborazione con il Centro Cinematografico NatLab di Eindhoven assieme alla Cineteca di Bologna e al Gruppo IPN – Italian Professionals Netherlands – il cui operato consiste nel mettere in contatto i professionisti di lingua italianache vivono o lavorano nei Paesi Bassi.

In calendario sono previsti la proiezione di due capolavori “Roma” e “La Dolce Vita” del Maestro Federico Fellini restaurati dalla Cineteca di Bologna, lungometraggi prodotti da RAI CINEMA, alcuni dei quali vincitori dei Premi David di Donatello Edizione 2018, ed una ricca serie di film presentati nei maggiori festival internazionali. Questo il programma completo:

Bekijk het aanbod van het NatLab.

La pasta alla Norma

(Per 4 persone)

E’ una ricetta inimitabile tipicamente siciliana preparata con ingredienti semplici: pomodoro fresco, melanzane fritte, foglie di basilico fresco e una grattugiata di ricotta salata aggiunta a fine cottura. Le origini della pasta alla Norma sono da ricercare nella città di Catania. Questa specialità venne realizzata in omaggio alla Norma, celebre opera del compositore Vincenzo Bellini.

Ingredienti:

  • 400 gr di pasta
  • 800 gr di pomodori San Marzano
  • 3 melanzane lunghe
  • 2 spicchi di aglio
  • 100 gr di ricotta salata
  • basilico
  • olio extra vergine di oliva
  • olio di semi per friggere
  • sale e pepe

Procedimento:

Lavate le melanzane e spuntatele senza sbucciarle. Tagliatele a fettine e mettetele in una ciotola mettendo del sale fino sopra ogni strato. Metteteci un piatto con un peso sopra e lasciatele per un’ora a perdere l’acqua di vegetazione amara.

Sbucciate i pomodori, passandoli per qualche secondo in acqua bollente. Togliete i semi e riduceteli a pezzetti. Scaldate un paio di cucchiai di olio extravergine di oliva e fate imbiondire i due spicchi di aglio schiacciati. Unite i pomodori e qualche foglia di basilico fresco, lasciate cuocere a fuoco medio per una decina di minuti. Alla fine salate e pepate.

Riprendete le fettine di melanzana e sciacquatele per bene dal sale, quindi asciugatele per bene. Se le fettine sono troppo grandi, riducetele a pezzetti. Fate scaldare abbondante olio di arachide in una padella per friggere.

Mentre fate cuocere la pasta, friggete le melanzane fino a che avranno assunto un bel colore dorato. Scolatele su carta assorbente. Togliete i due spicchi di aglio e le foglie di basilico dalla padella con il sugo, scolate la pasta ancora al dente e mettetela nella padella con il pomodoro.

Cospargete con metà della ricotta grattugiata e amalgamate per bene.

Servite nei piatti, unendo le melanzane fritte, ancora una spolverata di ricotta grattugiata e qualche foglia di basilico fresco.