Traditionele koekjes zijn het lekkerste om te herontdekken, zoals deze maïsmeelkoekjes: heerlijke spritsen op basis van boter en maïsmeel. Een specialiteit uit Piëmonte, lekker bij het ontbijt of als afsluiting van het diner met een glaasje wijn erbij.
Ingrediënten (voor ongeveer 40 koekjes)
- 250 g koude boter in blokjes gesneden
- 250 g 00-bloem
- 130 g fijne maïsbloem
- 110 g kristalsuiker
- 1 ei
- 1 eidooier
- Het merg van een half vanillestokje
- geraspte citroenschil van 1 citroen
- 1 mespuntje zout
Bereiding
Om het deeg te maken, doe je de 00-bloem, de maïsbloem, de suiker en het vanillemerg in een kom.
Meng deze met een lepel tot één geheel.
Voeg de blokjes koude boter en de citroenrasp toe en begin te kneden. Als je een mixer gebruikt, laat deze dan op een lage snelheid draaien om een niet te vast deeg te krijgen. Voeg het ei toe, de eidooier en het zout en blijf kneden tot je een zacht deeg hebt.
In deze fase is het belangrijk om op de dikte van het deeg te letten; het moet niet de zacht zijn (anders lopen de koekjes uit tijdens het bakken), maar ook niet te hard (omdat je het deeg dan niet meer kunt verwerken met de spuitzak).
Doe het deeg in een spuitzak met een stervormige spuitmond van 15 mm. Vorm daarmee kroontjes van ongeveer 5 à 6 cm op bakpapier, verdeeld over twee bakplaten. Houd wat ruimte tussen de koeken.
Bak de maïsmeelkoekjes in de oven op 180° gedurende ongeveer 15 minuten of totdat ze licht goudbruin zijn. Haal ze uit de oven en laat ze helemaal afkoelen voordat je ze serveert.