Pasta alla Norma

(Voor 4 personen)

Dit is een onnavolgbaar typisch Siciliaans gerecht te bereiden met eenvoudige ingrediƫnten: verse tomaten, gebakken aubergines, verse blaadjes basilicum en geraspte gezouten ricotta om toe te voegen na het koken. De oorsprong van de Pasta alla Norma is te vinden in de stad Catania. Deze specialiteit werd gerealiseerd als eerbewijs aan Norma, de beroemde opera van de componist Vincenzo Bellini.

Ingrediƫnten:

  • 400 gram pasta
  • 800 gram San Marzano tomaten
  • 3 langwerpige aubergines
  • 2 teentjes knoflook
  • 100 gram gezouten ricotta
  • verse basilicum
  • olijfolie extra vergine
  • zonnebloemolie om mee te bakken
  • zout en peper

Bereiding:

Was de aubergines en snijd de boven- en onderkant eraf zonder de aubergines te schillen. Snijd ze in schijfjes en leg ze in een kom. Bestrooi elke laag met zout. Leg ze op een bord met een gewicht er op en laat ze zo een uur staan, zodat het bittere water uit de aubergines weg kan lopen.

Schil de tomaten nadat je ze enkele seconden in kokend water hebt gelegd. Haal de pitjes er uit en snijd ze daarna in stukjes. Verwarm een paar lepels olijfolie in een pan en laat twee teentjes geplette knoflook in de pan verkleuren. Doe de tomaten erbij en voeg wat verse blaasjes basilicum toe. Laat dit alles op een middelhoog vuur een tiental minuten koken. Daarna zout en peper naar smaak toevoegen.

Neem de schijfjes aubergine van het bord en spoel het zout er met water goed af. Vervolgens maak je ze grondig droog. Als de schijfjes te groot zijn, maak er dan kleinere stukjes van.

Verwarm een royale hoeveelheid zonnebloemolie in een koekenpan.

Terwijl de pasta kookt, bak je de aubergines tot ze een mooie goudgele kleur hebben gekregen. Giet ze af op absorberend papier. Haal de twee teentjes knoflook en de blaadjes basilicum uit de pan met de saus. Giet de pasta al dente af en doe deze in de koekenpan met de tomaten.

Bestrooi het geheel met de helft van de geraspte ricotta en meng het geheel goed.

Serveer op borden met de gebakken aubergines, strooi er de rest van de geraspte ricotta over en leg er enkele blaadjes basilicum op.