Vittoriale degli italiani a Gardone

Aan de westoever van het Gardameer bevindt zich het dorpje Gardone. In 1921 koos Gabriele d’Annunzio (1863-1938) dit als zijn toevluchtsoord en maakte Gardone daarmee beroemd. Deze excentrieke en tegelijkertijd geniale dichter/kunstenaar, die op het politiek vlak omstreden was, bouwde hier een monument voor zichzelf: de Vittoriale degli italiani. D’Annunzio leidde een tot de verbeelding sprekend dynamisch leven en legde op het gebied van meubels en vrouwen een niet te stuiten verzameling aan de dag. Voor zijn vaderland Italië stortte hij zich in het oorlogsavontuur (de eerste wereldoorlog). Legendarisch is zijn vlucht in 1918 per dubbeldekker boven Wenen, waar hij pamfletten uitstrooide. In hetzelfde jaar trok hij ten strijde in een torpedoboot om de Oostenrijkse haven Buccari bij Fuime (nu Rijeka) onveilig te maken. Deze boot is, naast andere curiosa, te zien in het huidige museum. Buiten staat de boeg van het slagschip ‘Puglia’, waarmee commandant d’Annunzio deelnam aan de strijd om Dalmatië. Binnen in de villa vind je enorm veel antieke kostbaarheden, al dan niet met een volgens hem symbolische betekenis. Een bijzonder wereld, zeker een bezoek waard.

Tanti saluti,
Natascha