Giardino dei Tarocchi

Het beeldenpark Giardino dei Tarocchi (http://ilgiardinodeitarocchi.it/), gelegen bij Capalbio, dicht bij het dorp Pescia Fiorentina ten zuiden van Grosseto in Toscane, is een ontwerp van de beeldhouwster Niki de Saint Phalle (1930–2002). Samen met haar echtgenoot, de beeldhouwer Jean Tinguely, werkte ze vanaf 1979 ruim vijftien jaar aan de uitvoering.

De belangrijkste inspiratie voor de aanleg van het park kwam van de organische architectuur van het in Barcelona gelegen  Park Guëll van architect Antoni Gaudí. De Tarok-tuin van De Saint Phalle ligt dan ook als het ware organisch ingebed tussen de omringende Toscaanse heuvels. Zoals de naam al zegt, is dit beeldenpark gebaseerd op de zogeheten Grote Arcana, de 22 occulte kaarten van het Tarok- of Tarot-spel.

De 22 beelden, waarvan sommige bijna 22 meter hoog zijn, zijn gemaakt van gietbeton, met de hand verstevigd met vlechtijzer van verschillende diktes. De uiterlijke vorm is met spuitbeton aangebracht en door plaatselijke kunstenaars afgewerkt met veelkleurig keramiek, mozaïek en kostbaar glas. Een muur van tufsteen omgeeft het park. Architect Mario Botta ontwierp de ingang in de vorm van een boog.

Met de verwerkelijking van haar fantasietuin ging voor de beeldhouwster Niki De Saint Phalle een levenswens in vervulling. Na de dood van de kunstenares is het beeldenpark opgegaan in een privé-stichting, de Fondazione Il Giardino dei Tarocchi. Het park is in de zomermaanden opengesteld voor publiek.