Ingrediënten (hoeveelheid voor 8 stuks)
- 200 gram bloem
- 250 ml melk
- 2 eieren
- 30 gram suiker (kristal- of rietsuiker)
- 30 ml zonnebloemolie (of 30 gram gesmolten boter)
- 10 gram gist ( voor nagerechten) + ½ theelepel baking soda
- ½ theelepel azijn
- Mespuntje zout
- Klont boter om in te bakken
Voor het garneren
- 3-4 eetlepels ahornsiroop
- 3 eetlepels blauwe bessen
Bereiding
Splits de eierdooiers en het eiwit. Klop het eiwit goed stijf. Meng in een kom eierdooiers, olie, melk en azijn met een garde. Zeef apart de bloem, het gist en de soda en vermeng die met de suiker en het zout.
Voeg de droge en natte bestanddelen samen en roer ze met de garde enkele seconden dooreen. Voeg dan met een spatel voorzichtig het eiwit toe door langzame roerbewegingen van beneden naar boven. Het pannenkoekjesdeeg moet zacht, dik vloeibaar en niet te nat zijn.
Neem een kookpan met antiaanbaklaag en doe de boter met een papiertje in de pan. Het hoeft niet veel te zijn, maar slechts om in te vetten. Het geheim om de pannenkoekjes niet te laten verbranden is ze op een laag vuur te bakken!
Doe, zodra deze heet is, een pollepel beslag in de pan zonder aan te drukken. Laat het heel even bakken. Bekijk, als de eerste belletjes aan de bovenkant verschijnen, met behulp van een spatel of de onderzijden loskomen van de bodem, til de pannenkoek op en draai deze in één keer om. Laat hem weer even bakken, ten hoogste 20-25 seconden, waarna je ze naast elkaar op een serveerschaal legt.
Bereid op deze wijze alle pannenkoekjes totdat het deeg op is, serveer ze opgestapeld met ahornsiroop en blauwe bessen naar smaak toegevoegd.