Witte asperges

Jullie weten vast wel dat Nederland de op twee na grootste exporteur in de wereld is van landbouwproducten, na Amerika en Frankrijk, en zelfs de allerbelangrijkste leverancier van asperges, net als van tomaten, paprika’s en komkommers.

De asperge, ook wel het “witte goud” genoemd, wordt gekweekt in Limburg en in Brabant, provincies in het zuiden van Nederland die zeer water- en bosrijk zijn, gekenmerkt door zandgrond en dus erg geschikt voor de teelt van deze groente. Het bijzondere is zijn witte kleur, ontstaan door het feit dat ze groeien in de totale afwezigheid van licht (in feite is het niets anders dan een paarse asperge, afgeschermd van het licht, waardoor geen fotosynthese plaatsvindt). Ik zal jullie een geheim onthullen: weten jullie dat deze delicatesse ook in een aantal Italiaanse streken voorkomt? Ze is typerend voor de noordelijke gebieden, in het bijzonder de regio’s Veneto, Lombardije, Friuli en Trentino Alto-Adige. De bekendste plaatsen waar ze groeien zijn Bassano del Grappa (Vicenza), Cantello (Varese), Tavagnacco (Udine) en Cimadolmo (Treviso).