Gnocchi op z’n Romeins

Gnocchi alla romana kun je in een paar eenvoudige stappen bereiden.

Ingrediënten

Voor de gnocchi:

  • 250 gram griesmeel
  • 1 liter melk
  • 100 gram geraspte parmigiano reggiano
  • 50 gram boter
  • 2 eierdooiers
  • Nootmuskaat
  • Zout
  • Peper

Om te gratineren

  • 40 gram gesmolten boter
  • 40 gram geraspte parmigiano reggiano

Giet de melk in een grote pan en warm het op samen met het zout, de peper en de nootmuskaat. Wanneer het begint te koken, voeg je gedurende enkele minuten druppelsgewijs het griesmeel al roerend toe totdat het ingedikt is; gebruik een garde om klonters te voorkomen.

Neem de pan van het vuur, voeg de boter toe en roer totdat je een mooi mengsel krijgt. Voeg de eierdooiers en de geraspte parmigiano reggiano toe en roer totdat het een glad mengsel is.

Giet het mengsel als het nog warm is op een met olie ingevette bakplaat.

Met de rug van een vochtige lepel spreid je het mengsel uit tot een laag van 1 centimeter dik; laat dit afkoelen.

Met een koekjesvorm van ongeveer 4 centimeter (of een glas) maak je één voor één de gnocchi en leg ze in een ovenschaal die ingesmeerd is met boter. Ze moeten elkaar net overlappen. Smeer ze met een kwastje in met boter en bestrooi ze met de geraspte parmigiano reggiano.

Zet het 15 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden en dan nog eens 5 minuten op de hoogste stand van de grill. Serveer de gnocchi alla romana warm. Het is ook mogelijk om ze op te warmen en de volgende dag op te eten.