Tagliatelle met eekhoorntjesbrood

Een heerlijke herfstpasta op basis van slechts enkele kwaliteitsingrediënten: verse tagliatelle met een saus van eekhoorntjesbrood of gemengde paddenstoelen (dit is het seizoen, dus die zullen niet moeilijk te vinden zijn momenteel).

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 320 gr verse tagliatelle of pappardelle
  • 450 gr eekhoorntjesbrood (of paddenstoelenmix)
  • 200 ml groentebouillon
  • 2 teentjes knoflook
  • olijfolie (extravierge)
  • verse fijngesneden peterselie
  • zout
  • zwarte peper

Bereiding:

Maak de paddenstoelen schoon, zonder water te gebruiken maar door ze schoon te wrijven met een vochtige doek, en snij ze in stukken. Doe ze in een pan met de gepelde en gekneusde knoflook, 3 eetlepels olijfolie en de fijngesneden peterselie (houd wat apart voor de garnering) en bak ongeveer 3 minuten. De tijd kan een beetje variëren afhankelijk van het type paddenstoel; ze moeten ‘vlezig’ blijven.

Neem de helft van de paddenstoelen uit de pan en doe ze in een blender met een paar eetlepels warme bouillon en maal alles fijn. Indien nodig, voeg nog wat extra bouillon toe zodat het een smeuïge massa wordt. Voeg zout naar smaak toe en de pastasaus is klaar. Houd de andere helft van de paddenstoelen opzij.

Kook de pasta al dente, giet het af en doe het in de koekenpan, waarin je eerst de bereide pastasaus hebt gedaan. Voeg nog wat bouillon toe en mix het geheel op een laag vuur. Meng al roerende langzaam de paddenstoelensaus zonder de pasta te breken. Aan het eind voeg je de andere helft van de paddenstoelen en nog wat peterselie toe.

Serveer warm, bestrooid met nog wat peterselie of een snufje versgemalen peper. Heerlijk!