Nog meer Puglia en Basilicata

door Luc van Gemert

Craco

De plaats Craco ligt op een heuvel hoog boven het dal van de rivier Salandrella. In de 8e eeuw werd ze gesticht onder de naam Graculum. De huizen zijn dicht tegen de oude Normandische toren van het dorp gebouwd, die op het hoogste punt staat. In 1963 werd Craco geëvacueerd in verband met een dreigende aardverschuiving. Inmiddels is het oude Craco al zwaar aangetast door natuurgeweld en grotendeels ingestort. De sfeer in de smalle straatjes is spookachtig en men moet er uitkijken voor vallend puin. Je kunt hier een rondleiding doen door de verlaten en vervallen stad. De stad en de omliggende heuvels worden regelmatig gebruikt voor filmopnames en commercials.


Polignano a mare

Prachtig stadje met een iconisch strandje in een baai, tevens de geboorteplaats van Domenico Modugno, zanger van Dipinto nel blu, bij velen bekender als Volare.

Alberobello

De Trulli-“hoofdstad”

Martina Franca en Locorotondo

Twee dorpjes in hetzelfde dal waar Alberobello in ligt. Beiden ook prachtige dorpen, omgeven door Trulli.

Santa Maria di Leuca

Het meest zuidelijke stadje in de hak van de laars