Witte asperges op Venetiaanse wijze

De witte asperge is van het soort Asparagus Officinalis, dat ondergronds wordt gekweekt en niet wordt blootgesteld aan zonlicht. Niet iedereen weet dat ze ook in Italië worden verbouwd en een typische delicatesse zijn uit het Noorden, met name uit de regio’s Veneto, Lombardije, Friuli en Trentino Alto-Adige. Hieronder het meest eenvoudige en klassieke recept om dit seizoen uit te proberen. 

Ingrediënten

  • 750 gram asperges 
  • 3 eieren 
  • 4 eetlepels extra vierge olijfolie 
  • 1 eetlepel witte wijnazijn 
  • Zout en peper naar wens 

Bereiding 

Breng in een hoge pan het water aan de kook. Maak de asperges schoon, snij de onderkanten eraf en doe ze in de pan met de kopjes omhoog. De kopjes steken boven het water uit. 

Maak de saus apart klaar. Kook drie eieren in kokend water tot ze hardgekookt zijn. Als ze klaar zijn, laat ze dan afkoelen. Pel de eieren en doe ze in de blender met witte wijnazijn, olie, zout en peper. Mix het tot een mengsel.  

Verdeel de asperges over de borden, giet de saus erover en serveren maar! Zet de overgebleven saus ook op tafel, zodat uw gasten er zoveel van kunnen nemen als ze willen. Te serveren met rauwe ham of spek.