Chiacchiere

Eén van de symbolische recepten, die Italianen bereiden met carnaval is chiacciere (met eindeloos veel variaties per regio zoals strufoli, frappe, crostoli). Veel namen verwijzen naar hun vorm, in Lombardije verwijst de naam naar de ‘praatjes’ van nonnen die de gelofte van stilte hebben afgelegd en die in totale afzondering leven. De naam is een leugen (bugia), zoals ze zeggen in Turijn of Genua, in de lijn van de carnavalstraditie van grappen en grollen.

Ingrediënten (voor ongeveer 40 koekjes):

  • 500 gr bloem 00
  • 70 gr suiker
  • 50 gr boter op kamertemperatuur
  • 30 gr grappa
  • 3 middelgrote eieren
  • 6 gr poeder gist voor gebak
  • 1 vanillestokje
  • 1 eidooier
  • Een snufje zout

Naar behoefte arachideolie om te frituren
Naar behoefte poedersuiker om te bestrooien

Werkwijze

Zeef de bloem en de gist, doe het bij elkaar in een keukenmachine. Voeg de suiker, het zout, de losgeklopte eieren en de grappa toe. Laat de machine aanstaan totdat alles goed gemengd is.

Vervang de garde door de deeghaak, doe de zaadjes uit het vanillestokje en de boter bij het mengsel en laat de keukenmachine nog eens 15 minuten draaien totdat er een homogeen mengsel ontstaat. Het moet stevig maar nog kneedbaar zijn. Voeg zo nodig 5-10 gr water toe. Leg het mengsel op een werkblad en maak er snel een bol van.

Wikkel het ‘broodje’ in huishoudfolie en laat het op kamertemperatuur 30 minuten rusten. Verdeel het deeg in porties van ongeveer 150 gr en verwerk ze elk afzonderlijk. Eén portie plat slaan met de hand, met bloem bestuiven en met de pastamachine plakken maken van 2 mm.

Laat de lapjes even rusten en verhit ondertussen de olie tot 160 graden. Maak met een geschulpt snijwieltje rechthoeken van ongeveer 5×10 cm en maak over de lange kant van de lapjes 2 inkepingen.

Zodra de olie de juiste temperatuur heeft bereikt, dompel je 2-3 rechthoekjes onder met behulp van een schuimspaan. Keer ze af en toe en haal ze eruit als ze goudkleurig zijn. Laat ze uitlekken op keukenpapier, laat ze afkoelen en bestrooi ze royaal met gezeefde poedersuiker.