Gnocco Fritto

De oorsprong van de overheerlijke gnocco fritto is te vinden in de culinaire traditie van de Longobarden, die dit recept nagelaten hebben tijdens hun overheersing. Gnocco fritto is vandaag de dag een typisch gerecht uit de Emiliaanse keuken. Het is één van de meest populaire en geliefde recepten, niet alleen in Emilia Romagna, maar in heel Italië.

Ingredienten voor 4 personen

  • 160 ml melk of water
  • 1 theelepel droge biergist
  • 350 gram bloem ‘00’ en een beetje om te strooien
  • 30 gram reuzel op kamertemperatuur (of dezelfde hoeveelheid boter of olijfolie)
  • een beetje zout
  • 1 liter frituurolie

Bereiding:

Verwarm de melk en giet het in een grote kom, voeg de gist toe en laat het rusten.

Voeg de gezeefde meel, de reuzel en een snufje zout toe.

Kneed het deeg na 10 minuten en bedek de kom met een theedoek. Het deeg moet dan rijzen; bij voorkeur in een koude oven.

Strooi, nadat het deeg gerezen is, wat bloem over het werkblad en verhit de frituurolie.

Rol het deeg uit met een deegroller, totdat het zo’n halve centimeter dik is. Snijd dan met een scherp mes of pizzasnijder het deeg in langwerpige ruitjes. Frituur één ruitje per keer, totdat ze gezwollen en goudkleurig zijn.

Laat ze uitdruipen en droog ze met keukenpapier, serveer ze warm met kaas en worst, bij voorkeur uit Emilia.